Darmirrigatie
Wij leveren medische hulpmiddelen en bieden ondersteuning aan voor darmirrigatie (darmspoelen).
Onze verpleegkundigen bieden zorg aan huis door heel Nederland. Zo kunnen zij je het spoelen in de thuissituatie aanleren. Hulpmiddelen die je bij ons bestelt, bezorgen wij discreet bij jou thuis. Indien je dat wenst, de volgende werkdag.
Ontlastingsincontinentie en chronische obstipatie kunnen een groot probleem vormen. Irrigatie / spoelen kan dan als behandeling ingezet worden.
Irrigeren is een manier van laxeren en wordt vooral toegepast om de dikke darm of een deel hiervan te legen. Hierbij wordt via een spoelsysteem op gecontroleerde wijze water in de darm gebracht. Door de darm geleidelijk te vullen met water op lichaamstemperatuur (te koud zorgt voor darmkrampen en te warm beschadigt het slijmvlies van de darm), mengt de aanwezige ontlasting zich met het water. Door de vulling wordt in de darm een natuurlijke peristaltische reflex opgewekt om de ontlasting te lozen.
Omdat je met water spoelt heeft het spoelen geen invloed op de natuurlijk aanwezige bacteriën in de dikke darm.
Voor het toepassen van darmirrigatie heb je altijd toestemming van de behandelend specialist nodig. Wordt er verwacht dat je baat hebt bij het regelmatig irrigeren, dan zal de behandelend specialist je verwijzen naar de stoma- of continentieverpleegkundige. Deze gespecialiseerd verpleegkundige informeert en begeleidt jou om tot de voor jou meest geschikte behandelmethode te komen.
Hoogland Medical heeft gespecialiseerd stoma-/continentieverpleegkundigen in dienst die het spoelen in de thuissituatie kunnen aanleren. Let wel, altijd onder toezicht (en in opdracht) van de gespecialiseerd verpleegkundige uit de zorginstelling.
Je kunt je darmen op verschillende manieren spoelen: via de anus en via een dikke darmstoma, Malone stoma of Chait.
Darmspoelen via de anus bij:
- Verstopping (obstipatie)
- Ongewenst verlies van ontlasting (fecale incontinentie)
- Moeizame stoelgang (neurologische afwijking)
- Ongewenst verlies van darmslijm via de anus. Dit kan voor komen na een darmoperatie waarbij de darm is onderbroken door de aanleg van een stoma. De laatste darmlis produceert normaal slijm dat richting anus wordt getransporteerd. In combinatie met een minder goed functionerende sluitspier kan dit hinderlijk ongewenst verlies van slijm tot gevolg hebben. Als hierbij spoelen wordt toegepast, krijg je specifieke instructie in het ziekenhuis
Darmspoelen via een dikke darmstoma (colostoma) bij:
- Voorbereiding op onderzoek of operatie waarbij een ‘schone’ darm wenselijk is
- Verstopping (obstipatie)
- Wanneer de stomadrager meer controle wenst over de uitvloed van zijn/haar ontlasting
- Niet alle mensen met een colostoma komen in aanmerking voor spoelen. Het moet medisch verantwoord zijn en er is toestemming nodig van de behandelend specialist. Daarbij moet je als stomadrager fysiek in staat zijn om te spoelen.
Dragers van een ileostoma kunnen niet zelf spoelen. De dunne darm kun je niet leegmaken, want deze geeft bij het verteren van voedsel namelijk belangrijke voedingsstoffen af aan het bloed. Dat proces gaat 24 uur per dag door. Af en toe wordt een dunne darm gespoeld, als er bijvoorbeeld sprake is van een verstopping. Een spoeling van een dunne darm gebeurt altijd in een ziekenhuis.
Darmspoelen via een Malone stoma
Deze specifieke methode wordt toegepast bij kinderen en volwassenen die ernstige obstipatieklachten hebben als gevolg van een te traag werkende darm. De blindedarm wordt tijdens een operatie in de navel gehecht. Via de blindedarm kan een katheter in de dikke darm worden ingebracht om van bovenaf – als het ware met de stroom mee – de hele dikke darm te spoelen. De ontlasting en spoelvloeistof komt via de anus naar buiten.
Darmspoelen via een Chait katheter
Darmspoelen met een Chait katheter is bedoeld om de dikke darm voor een groot deel helemaal leeg te maken, zodat de klachten van een te volle dikke darm verdwijnen. Een Chait is een flexibele katheter die door de huid rechts onder in de buik rechtstreeks in het begin van de dikke darm wordt ingebracht.
Bij een Chait katheter wordt antegraad gespoeld, dat betekent dat het water met de stroom van de ontlasting meegaat, van boven naar beneden dus. Bij normale darmspoelingen gebeurt dit juist tegen de stroomrichting in. Voor een spoeling met een Chait katheter wordt gekozen als de gewone darmspoeling te weinig resultaat oplevert.
Voordelen
- 24 tot 48 uur vrij van ontlasting
- Minder last van geur- en gasvorming
- Niet nodig om zakjes te dragen, volstaan kan worden met een minicap
- Vrijer en schoner gevoel
Nadelen
- Spoelen is tijdrovend en kan al gauw tot een uur duren (is per persoon verschillend)
- Je voert de darmspoeling regelmatig en liefst op hetzelfde dagdeel uit: regelmatig spoelen voorkomt ongelukjes en chronische verstopping, omdat het een regelmatigere stoelgang stimuleert.
Jouw behandelend specialist bepaalt of darmirrigatie voor jou een goede behandeling kan zijn. Onze stoma-/continentieverpleegkundigen kunnen jou het irrigeren thuis aanleren, maar dat gebeurt altijd onder toezicht (en in opdracht) van de gespecialiseerd verpleegkundige uit jouw zorginstelling.
Hoogland Medical heeft verschillende irrigatiesystemen in het assortiment. Komt een verpleegkundige van Hoogland Medical bij je thuis om jou het irrigeren aan te leren? Dan is het handig om voorafgaand aan dat huisbezoek het instructiefilmpje van het systeem dat jij gaat gebruiken, te bekijken.
Je treft hier een aantal instructiefilmpjes.
.
- Maag Lever Darm Stichting
- Nederlandse Stomavereniging
- Patiëntenvereniging voor Neuromodulatie
- Bekkenbodem4all.nl
- Incoclub.nl
- App Hoge Nood waarin het dichtstbijzijnde toilet is te zien
Wil je gebruik maken van onze dienstverlening?
Wil je meer weten over hoe ook jij volop kunt profiteren van onze expertise, professionaliteit en vooral zorgzaamheid, meld je dan bij ons aan. Wij nemen vervolgens contact met je op om jouw aanvraag samen door te nemen. Een groot deel van de hulpmiddelen die wij leveren, krijg je vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekeraar. Om deze hulpmiddelen te kunnen leveren, hebben wij een machtiging of recept van je (huis)arts of behandelaar nodig.