Wondzorg
Wij leveren medische hulpmiddelen en ondersteuning voor wondzorg. Onze BIG-geregistreerde gespecialiseerd verpleegkundigen bieden zorg aan huis door heel Nederland. Hulpmiddelen die je bij ons bestelt, bezorgen wij discreet bij jou thuis. Indien je dat wenst, de volgende werkdag.
Een wond is een verbreking van de continuïteit van het weefsel, veroorzaakt door een operatie, een trauma of een pathologische aandoening.
Decubitus (druk- of doorligwond)
Een doorligwond kan ontstaan als je te lang in dezelfde houding zit of ligt en er permanente druk of wrijving op één plek is. De bloeddoorstroming wordt belemmerd: bloedvaten worden dichtgedrukt en de huid krijgt te weinig zuurstof. Er ontstaat schade aan de huid en het onderliggende weefsel. Vaak is dat op plaatsen waar het bot dicht onder de huid ligt, zoals bij de stuit, schouders, heupen of hielen.
Diabetische voet en ulcus
Door diabetes kunnen bloedvaten en zenuwen beschadigd raken, wat leidt tot een slechtere doorbloeding van benen en voeten. Je hebt daardoor minder gevoel in de voeten. Ontstaan er wondjes, dan merk je deze niet zo snel op. Als er niks tegen de wondjes gedaan wordt, kunnen ze gaan ontsteken en ontstaat er een wond aan de voet (ook wel een ulcus).
Fistelwond
Een fistel (een niet natuurlijk kanaal) is een ontsteking (zweer) die zich een weg baant door het lichaam naar buiten en op die manier een gangetje vormt. De fistel komt soms door de huid heen. Een fistel bij de anus wordt perianale fistel genoemd en komt vaak voor bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.
Als je een stoma hebt, kan het voorkomen dat er een fistel naast je stoma ontstaat. Er ontstaat dan een soort onnatuurlijke opening tussen de rand van je stoma en het stoma zelf. Uit een fistel kan vocht, pus, ontlasting of bloed komen. Om dit op te vangen, gebruik je een fistelzak.
Soms kan een fistel operatief verwijderd worden.
Chirurgische en traumatische wonden
Een chirurgische wond is een wond die ontstaat door een chirurgische ingreep (operatie) in het ziekenhuis.
Een traumatische wond is een wond die ontstaan is door een beschadiging van buitenaf. Bijvoorbeeld door wrijving (schaafwonden) of perforatie (snij-, steek- en schotwonden).
Een ander voorbeeld van een traumatische wond is skin tear. Skin tear komt het meest voor bij ouderen als gevolg van wrijving- en schuifkracht waardoor de huid scheurt. De bovenste laag van de huid laat los van de onderste laag.
Brandwonden
Bij een brandwond is de continuïteit van weefsel verbroken door warmte, koude, straling of een chemische stof.
- Wonden door inwerking van chemische stoffen, zoals zuren, chloor en traangas
- Wonden als gevolgd van hitte, verbranding, kou of bevriezing
- Elektriciteitswonden, veroorzaakt door blikseminslag of door contact met voorwerpen die onder stroom staan
- Wonden door zonnebrand (UV-straling), röntgenstraling of radioactieve straling
Oncologische wonden en oncologisch ulcus
Een tumor of uitzaaiingen daarvan kunnen wonden veroorzaken als de tumor door de huid heen groeit. Zo’n wond wordt een oncologisch ulcus genoemd. Ook door de behandeling van kanker (chemotherapie, radiotherapie of operatie) kunnen wonden ontstaan. Dit type wond wordt een oncologische wond genoemd.
Fasen van wondgenezing
De genezing van een wond bestaat uit drie fasen:
- Reactiefase
- Regeneratiefase
- Rijpingsfase
Soms wordt er een 4e fase genoemd: Littekenvorming. Maar deze fase wordt ook wel als onderdeel van de rijpingsfase gezien.
In een grote wond kunnen soms meerdere fasen tegelijk voorkomen; een wond kan echter pas dichtgaan als ook de laatste fase doorlopen is.
Wondkleur
De fase waarin een wond zit is aan de hand van de kleur te bepalen. Hiervoor wordt een kleurenclassificatiemodel van de Woundcare Consultant Society (WCS) gebruikt. Kleuren die daarin onderscheiden worden zijn zwart, geel en rood.
Als er in een wond meer dan 1 kleur voorkomt, dan wordt de wond behandeld volgens de meest ernstige fase. In de behandeling wordt naar een rode (granulerende) wond toegewerkt. Het WCS-model is op bijna alle wonden toepasbaar, behalve brandwonden en oncologische ulcera.
Zwarte wond
‘Zwart’ betekent dat er necrotisch weefsel (debris, dood weefsel) in de wond aanwezig is. Necrose hoeft niet altijd zwart te zijn, de kleur kan ook bruin-grijs-geel zijn. Debris/necrotisch weefsel moet opgeruimd worden, omdat het de wondgenezing tegenhoudt. Een zwarte wond bevindt zich in de reactiefase
Gele wond
Een gele wond is bedekt met gelig beslag: een dikke, half vloeibare, soms taaie laag. Dit zijn celresten en eiwitten. Ook deze laag moet verwijderd worden om de wondgenezing op gang te brengen. Het gele beslag moet weg voordat het wondbed geschikt is om granulatieweefsel te vormen. Vaak produceren deze wonden veel exsudaat (wondvocht). Een gele wond bevindt zich ook in de reactiefase.
Rode wond
Deze wond bevindt zich in de regeneratiefase: het wondbed wordt bedekt met granulatieweefsel. Dit is vaatrijk en korrelig weefsel, glanzend-vochtig en helderrood van kleur, waaruit een litteken ontstaat. Het is belangrijk het wondbed te beschermen en uitdroging te voorkomen.
Beoordelen van de wond
Om een wond en het genezingsproces van een wond te beoordelen neemt een wondverpleegkundige verschillende aspecten onder de loep, waaronder oorzaak, kleur, plaats van de wond, geur, pijn, ontstekingsverschijnselen. Het TIME-model is daarbij een handig hulpmiddel:
TIME-model
T – tissue (wat is de kleur van de wond?)
I – infection (is de wond geïnfecteerd?)
M – moisture (is de wond droog, vochtig of nat?)
E – edge (hoe zijn de wondranden?)
Deze beoordeling is ook nodig om het juiste wondmateriaal te kiezen.
Een juiste wondzorg is belangrijk voor de genezing van wonden. Daarnaast zijn er ook andere zaken die van invloed zijn op het genezingsproces, zoals voeding, medicatie en onderliggende ziekten of aandoeningen (diabetes, circulatiestoornissen).
Met de juiste behandeling kan een wond genezen. Jouw arts of wondverpleegkundige bepaalt, afhankelijk van de oorzaak en de beoordeling van de wond, welke behandeling voor jou nodig is en welke hulpmiddelen je daarbij nodig hebt.
Naast het stimuleren van wondgenezing beschermt het wondverband ook tegen invloeden van buitenaf (stoten, bacteriën). Sommige verbandmaterialen fixeren direct (met behulp van plakrand). Anderen zul je met secundair materiaal moeten fixeren. Belangrijk is dat het goed blijft zitten, comfortabel aanvoelt en voldoende bewegingsruimte heeft.
Hoogland Medical heeft een groot assortiment wondmaterialen en hulpmiddelen zoals:
Absorberende verbanden en gazen
(Super)absorberende verbanden en (split) gaaskompressen
- Absorberend verband
- Super absorberend verband
- Absorberend verband met border
- Gaaskompres steriel
- Gaaskompres niet steriel
- Ingeknipt gaaskompres steriel
Schuimverbanden en alginaten
(Vocht)regulerende verbanden en gazen
- Schuimverband
- Siliconen schuimverband
- Siliconen schuimverband met border
- Alginaat
Geïmpregneerde zalfkompressen
- Zalfkompressen
- Vette gazen
Compressieproducten
- Complete compressie box
- Lange rekzwachtel 7m x 10cm
- Korte rekzwachtel 5m x 10cm
- Buisverband 5m x 10,75cm (geel)
- Buisverband 5m x 7,5cm (blauw)
- Wattenrollen 3m x 10cm
- Hechtpleister 5m x 2,5cm
Hydrocolloïde verbanden, beschermende pluksels en wondgels
- Hydrocolloïde verband
- Hydrovezel verband
- Engels pluksel
- Wondgel
Fixatieproducten
bv. hechtpleisters, windsels, zwachtels, folies, buisverbanden
- Pleister op rol
- Klevend windsel
Spoelvloeistoffen en spoelproducten
- Prontosan wondspoeling 350 ml
- Gedestilleerd waterspoeling 500ml
- Natriumchloride 0,9% spoeling 500ml
- Spuiten om te spoelen 10ml
- Spuiten om te spoelen 50ml
Wil je gebruik maken van onze dienstverlening?
Wil je meer weten over hoe ook jij volop kunt profiteren van onze expertise, professionaliteit en vooral zorgzaamheid, meld je dan bij ons aan. Wij nemen vervolgens contact met je op om jouw aanvraag samen door te nemen. Een groot deel van de hulpmiddelen en materialen die wij leveren, krijg je vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekeraar. Om deze hulpmiddelen en materialen te kunnen leveren, hebben wij een machtiging of recept van je (huis)arts of behandelaar nodig.