In de week van het Prikkelbare Darm Syndroom (vrijdag 19 april is het Wereld PDS Dag) lanceert de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) een driedelige documentaireserie ‘Mooie meisjes poepen niet’. Daarin volgt documentairemaakster Sanne Savelsbergh zeven jonge vrouwen met darmproblemen. Over onzekerheden, angsten, zelfacceptatie en taboes doorbreken.
We leven in een maatschappij die vrouwen van alles oplegt: vrouwen moeten mooi, charmant en bescheiden zijn, niet schreeuwen, boeren of scheten. En vooral niet praten over vieze zaken als poep. Ben je een van de ruim 200.000 vrouwen in Nederland met een darmaandoening, dan is dat verwachtingspatroon ronduit problematisch.
Praat poep
Om de een of andere reden heeft het idee zich in ons hoofd vastgezet dat vrouwen niet poepen, of minimaal naar bloemetjes ruiken in het geval er per ongeluk wel gepoept wordt.
“Naar de wc moeten we allemaal. Het is een van de normaalste menselijke dingen, maar toch rust er nog een taboe op. Voor vrouwen is dat taboe zelfs nog groter dan voor mannen, laat staan als ze ook nog een darmaandoening hebben”, zegt directeur Mariël Croon van de MLDS.
Met de driedelige serie ‘Mooie meisjes poepen niet’ wil Sanne het taboe doorbreken en werpt ze een blik op de kwetsbaarheden en onzekerheden waar jonge vrouwen met darmproblemen mee te kampen hebben, en het belang van zelfacceptatie in dat proces.
Week van het Prikkelbare Darm Syndroom
‘Gewoon’ naar de wc gaan om te poepen is niet voor iedereen vanzelfsprekend en voor sommigen zelfs een grote uitdaging. Mariël Croon: “Naar schatting heeft 1 op de 5 tot 10 mensen in Nederland last van PDS, met klachten als buikpijn, verstopping, diarree en een opgeblazen gevoel. De MLDS zamelt geld in voor voorlichting en wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening”.